Säkerhet - Handlaser

theo

Fagon AB samarbetar med Europas största leverantör av handhållna lasersvetsar, AK Industry GmbH i Tyskland. Genom deras expertis inom laserteknologi har vi på Fagon en partner som inte bara levererar produkterna till oss, utan även aktivt deltar i vårt eget kunskapshöjande arbete och strävan efter ständig förbättring. Fagon ska vara ett av förstahandsvalen för svensk industri när det gäller att investera i handhållen lasersvets, och det kan endast uppnås genom att våra kunder känner tillit till vår kompetens inom hela spektrat av lösningar inom handhållen lasersvetsning. Inte bara lasersystemet i sig, utan dess säkra användning. En förutsättning för att våra kunder ska kunna lita på oss är att vi faktiskt vet vad som gäller. Lasersäkerhet är inte komplicerat – om man vet vad man pratar om – och med de rätta säkerhetsåtgärderna på plats är handhållen lasersvetsning barnsligt enkelt.

Nedan följer en intervju från april 2025 med vår kollega Michael Wagener, Teknisk chef på AK Industry, om just säkerheten kring handhållen lasersvetsning.

Kan du kort presentera dig själv och AK Industry?

Michael Wagener: AK Industry, med huvudkontor i Bad Wörishofen, Bayern, är en av de största leverantörerna av handhållna lasersvetssystem i Europa. Som partner till THEO Laser Inc. i DACH-regionen (Tyskland, Österrike, Schweiz) har vi tillsammans utvecklat ett lasersvetssystem som  är skräddarsytt specifikt för lokala krav och som uppfyller de högsta säkerhetsstandarderna.

Vi är laserexperter som erbjuder koncept och lösningar för industrin inom laserskärning, lasersvetsning, lasermärkning och laserrengöring – både handhållna och automatiserade processer för rengöring och svetsning. Vi lägger särskild vikt vid praktiska, säkra och effektiva lösningar för våra kunder. För närvarande sysselsätter vi 17 personer och samarbetar med aktiva handelspartners i hela DACH-regionen.

Vilken roll spelar dutt företag inom lasersvetsning och säkerhet på arbetplatsen?

Michael Wagener: Särskilt när det gäller handhållen lasersvetsning finns det många säkerhetsrelaterade aspekter att ta hänsyn till, bland annat skyddsutrustning och arbetsmiljö. Vi stöder våra kunder från den första konsultationen till den slutliga implementeringen av utrustningen och ger tillförlitlig, praktisk hjälp som partner för att säkerställa säker och effektiv användning av lasrarna.

På tal om arbetsmiljön - hur viktig är den för att ett lasersvetssystem ska fungera säkert?

Michael Wagener: Extremt viktigt. Därför ställer lagstiftningen tydliga krav på detta. Alla distributörer måste följa samma säkerhetsstandarder utan undantag, vilket vi stöder och implementerar fullt ut.

För många företag innebär detta att ompröva befintliga processer för fogningsteknik och omforma arbetsmiljön i enlighet med detta. Vi vägleder aktivt denna övergång och har ett nära samarbete med lokala myndigheter och institutioner för att erhålla de nödvändiga officiella säkerhetscertifieringarna. Vårt mål är att minimera potentiella faror och förhindra värsta tänkbara scenarier under alla omständigheter.

Vilka är de största säkerhetsriskerna som företag står inför när de använder lasersvetssystem?

Michael Wagener: För de flesta användare känns laserstrålen och den fara den utgör abstrakt. Ljus som du varken kan höra eller se verkar ofarligt vid första anblicken – men det är just där risken ligger. Även kortvarig exponering från okontrollerade reflektioner i miljön kan orsaka betydande skador. Precis som med konventionella svetsmetoder medför lasersvetsning risk för ögon- och hudskador. Men med lasersvetsning – särskilt klass 4-lasrar – finns det ytterligare risker: medan bågsvetsning huvudsakligen skadar hornhinnan genom UV-strålning (svetsblänk), kan den mycket intensiva laserstrålen tränga djupt in i ögat och oåterkalleligt skada näthinnan.

Det är här vår expertis kommer in. Vi levererar riktad information om de potentiella farorna direkt till operatören, eftersom det endast är genom regelbunden utbildning och medvetenhetsåtgärder som riskerna kan minimeras och säker hantering av tekniken säkerställas.

Svetsare från Theo Academy

Hur ska den ideala arbetsplatsen för lasersvetsning se ut?

Michael Wagener: Lagstiftaren sätter upp tydliga riktlinjer för en lasersäker miljö. I grunden måste man se till att operatören arbetar inom ett skyddat område och att åskådare inte utsätts för risker med laserstrålning. En lasersvetscell eller ett separat rum med rätt säkerhetsfunktioner är nyckeln till en säker arbetsplats. Dessa inkluderar:

  • Tvåkanalig dörrkontaktbrytare – förhindrar att laserstrålen aktiveras när dörren är öppen (DIN EN 60825-1)
  • Laservarningslampa – signalerar när lasern är i drift (DIN EN 60825-1)
  • Skyddsfönster/laserskyddsväggar – skydda mot farlig laserstrålning på ett tillförlitligt sätt (DIN EN 60825-4)
  • Utsugssystem – minskar svetsrök och skyddar operatörens andningsorgan
  • Belysning – stöder exakt arbete och minskar misstag
  • Varningsskyltar (DIN EN 60825-1) – vid varje ingång, med information om lasern, potentiella faror och personlig skyddsutrustning (PPE)
  • Brandsläckare

Dessutom bör uppmärksamhet ägnas åt följande:

  • Optimal positionering av operatören – laserpistolen är riktad bort från kroppen och operatören och andra står alltid bakom pistolen
  • Användning av personlig skyddsutrustning: komplett, intakt och i överensstämmelse med europeiska standarder (t.ex. laserskyddsglasögon enligt DIN EN 207 – mer information här)
  • Laserridåer som rumsalternativ – de ger flexibel avskärmning av arbetsområdet för mobila svetsapplikationer (DIN EN 12254)

Dessutom måste laserbearbetningsmaskiner och handhållna laserenheter uppfylla DIN EN ISO 11553-1 eller DIN EN ISO 11553-2 för att garantera maximal säkerhet.

Ventilation är ett stort ämne - hur viktigt är det med moderna utsugssystem och rätt filterteknik?

Michael Wagener: Moderna utsugssystem spelar en avgörande roll för säkerheten vid lasersvetsning. Men mer är inte alltid bättre – smart extraktion (målinriktad, sensor- och behovsstyrd, energieffektiv, övervakad) blir allt mer i fokus. En ofta förbisedd aspekt är korrekt tillförsel av frisk luft. Många utsugssystem fokuserar enbart på att avlägsna rök och partiklar utan att säkerställa ett balanserat luftintag. Ett dragfritt, välkoordinerat från- och tilluftssystem är avgörande för att upprätthålla en stabil luftkvalitet och undvika oönskad turbulens.

Filtertekniken är lika viktig: effektiva utsugs- och filtreringssystem är standard vid MIG- eller TIG-svetsning, men deras användning vid lasersvetsning försummas ofta. Men lasersvetsning producerar också respirabelt damm som kan tränga djupt in i lungorna och orsaka allvarliga sjukdomar. Detta damm kan också påverka komponenternas renhet, maskinens funktionalitet och svetsstabiliteten.

Precis som med TIG-svetsning bör lasersvetsning konsekvent följa riktlinjerna i TRGS 528 för att fånga upp och filtrera farliga ämnen vid källan, samt kraven i förordningen om farliga ämnen (GefStoffV) för moderna utsugnings- och filtreringssystem.

Vilken roll spelar rätt belysning, rumsdesign och ergonomiska faktorer för säkerheten på arbetsplatsen?

Michael Wagener: Vid lasersvetsning är det viktigt med tillräcklig och välplacerad belysning. Jämfört med konventionell svetsning är den smälta poolen mycket mindre och producerar mycket mindre synligt ljus, vilket gör sikten utmanande för operatören. Samtidigt kräver den snabba processen hög rörelsekoordination. Dåligt upplysta miljöer kan därför inte bara leda till kvalitetsproblem och omarbetning – vilket påverkar medarbetarnas tillfredsställelse och produktionskostnaderna – utan ökar också risken för snubbelolyckor eller andra olyckor.

Rumsdesign och ergonomi (stabil positionering av arbetsstycket, justerbara arbetsstationer, tydliga vägar) spelar också en viktig roll för säkerheten och effektiviteten i svetsprocessen. Torrkörningar före det faktiska arbetet är en beprövad metod för att testa ergonomin i arbetsställningen och säkerställa att operatören kan utföra rörelser optimalt.

Vilka tekniska lösningar finns det idag för att ytterligare förbättra säkerheten i svetsmiljön?

Michael Wagener: Lasersäkerhet har använts framgångsrikt inom industrin i årtionden. Moderna lösningar bygger på en kombination av smarta sensorer, automatiserade säkerhetsmekanismer och avancerad personlig skyddsutrustning:

  • Sensorbaserade övervakningssystem
    • Luftkvalitetssensorer för att bedöma luftkvalitet och kontrollera filterteknik
    • Avståndssensorer på optik för att säkerställa rätt avstånd mellan laser och arbetsstycke, vilket förhindrar felfokus
    • Sensorer för mätning av ströstrålning eller reflektioner
  • Aktiva lasersäkerhetselement, t.ex. lasersäkerhetsväggar med detekteringssystem som känner igen direkt exponering och utlöser skyddsmekanismer integrerade i en PLC (programmerbar logisk styrenhet)
  • Smart personlig skyddsutrustning, t.ex. laserskyddshjälmar med integrerat utsug

Hur kan digitaliseringen bidra till att ytterligare förbättra säkerheten på arbetsplatsen?

Michael Wagener: Digitaliseringen gör det möjligt för oss att övervaka och utvärdera åtgärder med hjälp av sensorer och automatiserade system för att upptäcka och reagera på faror i realtid – oavsett om det är genom varningssignaler eller automatiska avstängningar. Men trots tekniska framsteg är det viktigt att anställda och chefer implementerar dessa åtgärder dagligen.

Vilken utveckling eller vilka trender ser du i framtiden för en "säker arbetsmiljö" inom lasersvetsning?

Michael Wagener: Framtiden för säkra arbetsmiljöer inom lasersvetsning kommer att formas av intelligenta och användarvänliga säkerhetskoncept som autonomt upptäcker faror och omedelbart initierar motåtgärder. Dessa kommer att fortsätta att etablera sig på marknaden, även inom områden där man tidigare inte hade övervägt att använda dem. Samtidigt sätter de redan en standard som både chefer och operatörer kan förstå.

Hur ofta bör säkerhetskontroller genomföras för att hålla arbetsmiljön konsekvent säker?

Michael Wagener: Säkerhet vid lasersvetsning kräver regelbundna, strukturerade kontroller. Detta börjar med daglig verifiering av säkerhetsfunktioner som dörrkontaktbrytaren, samt kontroll av strålgången och skyddslinserna – allt detta bör vara en del av operatörens dagliga rutin. En kontinuerlig kontroll av ordning och renhet bör också integreras i det dagliga arbetslivet.

Vilken roll spelar utbildning av anställda vid genomförandet av säkerhetsåtgärder?

Michael Wagener: Utbildning, till exempel den årliga instruktion som krävs enligt lasersäkerhetsförordningen, måste vara en regelbunden del av säkerheten på arbetsplatsen. Det bör dock inte begränsas till anställda som är direkt involverade i svetsprocessen i cellen. Vad är det för nytta med en utbildning om kollegorna i närområdet inte vet något om den? Dessutom bör avdelnings- eller verkställande ledningen vara välinformerad om åtgärder och säkra tillämpningar i detalj, eftersom endast tillämpade metoder kan implementeras aktivt i verksamheten.

Om du kunde ge företag bara ett viktigt tips för en säker arbetsmiljö inom lasersvetsning, vad skulle det vara?

Michael Wagener: Förlita dig på expertkunskap och beprövade koncept. Säkerhet vid lasersvetsning kräver djup expertis – du bör under inga omständigheter vända dig till Alibaba eller TEMU. Individuell konsultation gör det möjligt att förklara arbetsmiljön, diskutera utmaningar och utveckla en skräddarsydd lösning. Att samarbeta med en leverantör banar en säker väg, minskar risken för olyckor och driftstopp samtidigt som du sparar pengar i processen.

Träffa oss på Theo Academy

Om du vill ha mer djupgående utbildning om säkerhet vid lasersvetsning kan du delta i våra onlinekurser på THEO Academy. Våra kurser är utformade för att utrusta dig med de kunskaper och färdigheter som behövs för att skapa en säker och effektiv lasersvetsmiljö.

Varukorg
Rulla till toppen